Bydlení-Jak ubytovat Potkánka

10.08.2011 21:07

 

 

Bydlení je prostě základ. Pro potkana znamená jeho "přístřešek" místo, které je jenom jeho, kam se může schovat, hrozí-li v okolí nějaké nebezpečí, kam se uchýlí, je-li už z toho všeho běhání okolo unaven. Je to místo, kde má vždy něco dobrého na zub, kde je dostatek vody na pití, kde je vždy pohodlně ustláno a kde může nerušeně snít o potkaním království a jogurtovém nebi.

Průvan - průvan potkanům velmi škodí. Je zdrojem mnoha nachlazení, která mohou přejít v chronické onemocnění. Nemůžeme-li jinak, je nasnadě praktické řešení.

Prach - klec by zásadně neměla stát přímo na zemi. V mnoha případech to není úplně možné, přesto si můžete sami v letních parných dnech vyzkoušet, jak se žije asi 10 cm u země. Vzduch je těžký a plný prachu, zvláště v případě máte-li koberec. Prach v tomto podání může být zdrojem kýchání zvířat. Může zapříčinit i alergii. Doporučuji klece stavět nanízký stolek (možno i samozhotovení) nebo na nízkou bednu. Pro estetično překryjte podstavec kusem látky nebo ubrusem

Akvárium a terárium jsou proti prachu opět díky stěnám poměrně imunní. V případě terária záleží na propracování přední "průhledné" strany. Je-li tvořena jen pletivem, zvyšte polohu posazení.

Teplo - ani jedna z možností bydlení se nesmí vyskytovat poblíž topení. Horko se v teráriu i akváriu pro svou horší vzdušnost ještě zvýší a vaši miláčkové mohou přijít k úpalu a na následky i zemřít. Klec se u topení taky nesmí vyskytovat. Takové teplo není pro potkany příjemné, dokonce je škodlivé. Potkani mají svůj vlastní kožich. Nemusíte se strachovat, že by jim jinde byla zima.

Světlo - příliš světla není pro potkany příjemné. Doporučujizabednit stěny kartonem z krabic, nejlépe na třech až čtyřech stranách Slunce - potkan není kočka ani pes, nerad se slunní a vyhřívá. Klec, akvárium nebo terárko nikdy neumísťujte na "letnění" na slunce. Potkani brzy dostanou úžeh a na následky mohou pojít.

Hluk - potkani slyší mnohem lépe než člověk. Člověk obecně slyší potkaní projevy jen v rozmezí pískotu při boji, páření, bolesti nebo zvuky, které vydávají mláďata. Ostatní potkaní "povídání" je sluchu člověka nedostupné. Potkan ale slyší mnohem víc a mnohokrát hlasitěji. Nikdy proto nestavte potkaní příbytek v místnosti blízko reproduktorů a televize. 



—————

Zpět